★ etusivu
★ ponit
★ toiminta
★ muuta

MUISTOSIVU – Kunz Gattung     virtuaalihevonen

Sointuva koki suuren menetyksen 1.10.2015, kun kantatammamme Kunz Gattung nukkui pois 23 vuoden iässä <3

     
© Halstock Shetlands


virallinen nimi Kunz Gattung 'Unna' omistaja Jonna VRL-00350
syntymäaika s. 09.04.2008 / k. 1.10.2015 (23v) kotitalli Sointuva SOIN4311
rotu, sukupuoli shetlanninponi, tamma tuoja / kasvattaja crius
säkäkorkeus 103 cm painotuslaji valjakkoajo
vh-tunnus VH05-017-1165 koulutustaso Helppo C / vaativa

YLA3 / elokuu 2011 (25 + 28 + 23 + 25 = 101p)
SHLA-I / elokuu 2013 26(25-27)-15-30-19,5-15-9 = 114,5 p)
VVJ-I / toukokuu 2015 (6 + 41 + 17 + 22 + 15 = 101p)
VVJ-III / heinäkuu 2013 (6,6 (7,5+5,75) + 28 + 19 + 20 + 5,5 = 79,1p)
52 VVJ-sijoitusta, 11 KRJ-sijoitusta

Luonnekuvaus

Unnan sukujuuret ovat vahvasti Saksassa, ja sieltä poni on itsekin tuotu parivuotiaana minun omistukseeni. Heti Unnan tavattuani tiesin sen kuuluvan Sointuvaan ja se saisi kunnian olla tallin ensimmäinen valjakkoponi. Unna sopeutui nopeasti ja pääsikin pian treenaamisen ja kilpailemisen makuun. Luonteeltaan tamma on kiltti, ja sopisi siksi hyvin vaikkapa ratsastuskouluun. Se hyväksyy suunnilleen jokaisen vastaantulijan, päästää kenet tahansa rapsuttelemaan, eikä ihan pienestä hätkähdä. Unnan lempeys ja miellyttämisenhalu ei tee siitä kuitenkaan laiskaa, vaan tamma on myös hyvin pirteä ja osaa esittää oman mielipiteensä.

Hoidettaessa Unna on kiltisti, sen voi hoitaa karsinassa, käytävällä tai pihalla, sillä ei tarvitse pelätä Unnan riehaantuvan ja karkaavan. Unnalla ei ole pahoja tapoja, eikä se tekisi kärpäsellekkään pahaa. Unnan hoitaminen on myös jotenkin vapauttavaa, tuntuu kuin Unna kuuntelisi jokaisen sanasi ja ymmärtäisi asiasi. Taluttaessa Unna saattaa tepsutella pahasti jäljessä, mutta pienellä nykäisyllä se tulee kiltisti viereen ja pysyttelee sitten siinä. Varustaessakin pysyy kiltisti paikallaan ja odottelee käskyä lähteä liikkeelle.

Valjakkoajossa tämä tamma loistaa selvästi eniten edukseen: Se on tarkka ja kestävä poni, mikä on ehdottomasti hyödyksi. Tamma myös pitää selvästi valjakkoajosta, ja saattaa jopa alkaa hieman diivailemaan, jos joku seisoskelee katselemassa. Unnaa on myös opetettu ratsuhevoseksi valjakkoajon ohella. Kouluratsastus on Unnalle kuitenkin vain kakkoslaji, tosin helpoissa luokissa tamma on pärjännyt hienosti. Esteratsua Unnasta ei koskaan tullut, vaikka perusteet onkin hallussa. Unnan estekoulutus jätettiin tarkoituksella kesken, sillä halusimme keskittyä enemmän sen päälajiin.

Kisoissa Unna tykkää olla esillä, ja päästelee hirnahduksia ja hörähdyksiä vastaantulijoille ja saakin sillä haluamaansa huomiota osakseen. Unna nauttii valokeilaan pääsemisestä ja se esiintyykin usein diivan elkein jopa omalla harjoituskentällämme - kisoissa diivailun määrä vähintäänkin tuplaantuu. Unnalla on joskus hankaluuksia keskittymisen kanssa suuren ihmismassan keskellä, mutta esiintyy yleensä edukseen - silloinhan saa lisää ihailua osakseen, eikö niin?

Unnan pienimuotoinen eläinlääkärikammo on vuosien karttunessa lieventynyt. Nykyään tamman saa tutkittua hyvin ilman suurempaa kiirettä tai pelkoa yhtäkkisistä kavioista tai hampaista. Nuoruusvuosina eläinlääkäri oli Unnalle se pahin painajainen eikä muuten niin lempeä tamma sietänyt yhtäkään eläinlääkäriä silmissään. Pikkuhiljaa pelko kuitenkin onneksi hävisi ja eläinlääkärit saattoivat huokaista helpotuksesta.

Sukutaulu

i Schlag DER
she, 104 cm
valjakkopainotus
evm
ii Tag Ter
she, 104 cm
valjakkopainotus
iii Ter Reynar
iie Thora GER
ie Urh Glocke
she, 103 cm
valjakkopainotus
iei Franz Ingo
iee Urh Gertraud
e Zentrum
she, 101 cm
valjakkopainotus
evm
ei Teer Baum
she, 102 cm
valjakkopainotus
eii Bastian S
eie Frau Lahm
ee Pfote DE
she, 100 cm
yleispainotus
eei Matthäus DE
eee Zella GER

NÄYTÄ / PIILOTA SUKUSELVITYS
Unnan isä Schlag DER on moniosaaja, se hallitsee päälajinsa valjakkoajon lisäksi myös kouluratsatsuksen sekä esteratsastuksen, ja se on vieraillut nuoruudessaan myös raviradalla pari kertaa, tosin menestystä ei siitä lajista tullut. Valjakkoajo on kuitenkin sen ehdoton ykkönen, ja se on loistanut valjakkoajossa jo pitkään. "Aki" on mielenkiintoisen värinen, tuollainen kirjava, kuten on Unnakin, ja luonteeltaan herrasmies. Aki on asustellut Saksassa hienolla kilpatallilla syntymästään asti.

Isänisä Tag Ter oli Saksan vaikeiden valjakkoluokkien kiistaton ykkönen monen vuoden ajan. Se kisasi vaikeiden yksilöluokkien lisäksi vaativia pariluokkia yhdessä tallikaverinsa kanssa. Tagia on myös ratsukoulutettu niin, että kouluratsasus menee ratsastajan kanssa helpon B:n tasolla. Esteitä on kokeiltu pari kertaa kisoissa, mutta menestys ei ole ollut kummoista. Luonteeltaan Tagi oli melko rauhallinen oriiksi, vaikka tammat saivatkin tämän orin sukat pyörimään jaloissa, jolloin kaikki muu meni pahemman kerran sekaisin.

Isänisänisä Ter Reynar, kirjavan värinen oripoika on menestynyt niin kisakentillä kuin näyttelyissäkin. Ori on suurikokoinen, säkäkorkeutta löytyy juuri rotumääritelmän rajoissa 107 cm. Luonteeltaan Reynar on kovin huomionkipeä ja tulee hienosti toimeen ihmisten kanssa. Varsinkin lasten kanssa ori on varsinainen nallekarhu eikä hätkähdä mistään. Ori on valjakkopainotteinen ja se on kilpaillut kansainvälisellä tasolla vaativissa luokissa niin yksilö- kuin parivaljakossa.

Isänisänemä Thora GER kilpaili urallaan lähes vuosikymmen ajan menestyksekkäästi vaativissa valjakkoajoluokissa lähinnä parin kanssa, mutta menestystä tuli myös yksilönä. Thoraa on myös koulutettu ratsuksi ja tamma taitaa kouluratsastuksen tasolla helppo B. Luonteeltaan tamma on rauhallinen ja rento. Kilpailuissa se on kuitenkin varsinainen sisupussi ja taistelee aina loppuun asti. Ruunikko tamma on säkäkorkeudeltaan 102 cm ja jälkeläisiä sillä on kolme.

Isänemä Urh Glocke oli alunperin kouluratsu, mutta koska sille ei löytynyt tarpeeksi pienikokoista kisaajaa, joka pystyisi pitämään Glocken kaltaisen energisen ja rauhattoman tamman kurissa, pistettiin se kärryjen eteen ja hieman kokeneempi ratsastaja ohjastamaan. Siitä alkoi Glocken menestys, 7-vuotiaana se kilpaili todella aktiivisesti vaativissa luokissa ja menestyikin hienosti. Valitettavasti Glocke menehtyi auto-onnettomuudess 15-vuotiaana. Sitä ennen se oli varsonut kolmesti, ja sen varsat ovat myös pärjänneet hyvin.

Isänemänisä Franz Ingo aka Frans on eloisa ja rauhaton poni, joka ei pysyisi sekuntiakaan paikallaan. Sen täytyy aina olla ensimmäisenä joka paikassa ja tutkia joka ikinen uusi asia noin neljätoista kertaa ennen kuin se suostuu jatkamaan matkaansa. Frans oli kisakentillä aivan loistava, vaikka välillä tuli hieman heikompiakin kisakausia. Fransilta löytyy säkäkorkeutta tasan metri, mutta egon perusteella siihen voisi samantien lisätä toisen, sen verran itsevarma tämä herra on.

Isänemänemä Urh Gertraud on kaunis ja sulavaliikkeinen pieni shetlanninponi. Säkäkorkeudeltaan tamma on vain 99 cm, mutta tamma ei anna sen häiritä. Se on luonteeltaan kuuliainen ja pirteä sekä äärimmäisen kilpaileva luonne. Gert on pärjännyt hienosti valjakkoajossa noviisiluokissa sekä myös vaativassa luokassa. Valjakkoajon lisäksi tamma on kilpailut seuratasolla kouluratsastuksessa luokassa helppo C. Jälkeläisiä tammalla on huimat kahdeksan kappaletta.

Unnan emä Zentrum on pääasiassa valjakkoajoon painottunut poni, mutta iän myötä sitä on myös ratsukoulutettu ja sen mukavan luonteen ansiosta se on päässty ratsastuskouluun opetushevoseksi. Zeni on asunut saksalaisella ratsastuskoululla nelivuotiaasta, kun sen nykyiset omistajat vierailivat eräällä siitostallilla etsimässä itselleen uutta tammaa pääasiassa ratsastuskoulukäyttöön. He tiesivät joutuvansa kouluttamaan Zeniä lisää, mutta ihastuivat siihen niin paljon, että päättivät ostaa sen itselleen.

Emänisä Teer Baum on kasvatettu valjakkopainotteisella tallilla, jossa se sai hyvän koulutuksen, jonka jälkeen se myytiin tunnetulle saksalaiselle tallinomistajalle. Siellä Bam opetteli myös ratsastajan kanssa toimimisen, jonka jälkeen se suuntasi kisakentille ollessaan vähän alle 5-vuotias. Bam ei alkuun menestynyt, se pelkäsi hälinää ympärillään, mutta kun se pääsi peloistaan yli, alkoi sen parhaat vuodet. Bam kilpaili lähes 18-vuotiaaksi asti, kunnes se jätettiin eläkkeelle ja vielä muutamia tammoja astumaan.

Emänisänisä Bastian S on menestynyt valjakkoajon saralla aivan uskomattomasti. Sijoituksia sille kertyi kymmenittäin ja suurin osa niistä oli voittoja. Se on ollut yksi Saksan suosituimmista jalostusponeista ja sen jälkeläisiä löytyykin useista maailman kolkista. Luonteeltaan ori on vauhdikas ja innokas oppimaan uutta. Se ei ole mikään helpoin ajettava eikä ratsastettava, mutta pitkäjänteisellä työllä siitä sai upean kilpa- ja jalostusponin.

Emänisänemä Frau Lahm eli Lana on elegantti ja prinsessakohtelua vaativa tamma. Se on suurikokoinen, säkää 104 cm ja luonteeltaan hieman pomotteleva ja äärimmäisen nirso. Lana on valjakkoajossa luonnonlahjakkuus ja vaativat luokat vaihtuivat jo nuorena vaikeisiin, jotta tamma saisi haasteita. Tamma menestyikin hienosti urallaan ja sai siinä sivussa myös kaksi varsaa. Jäätyään eläkkeelle 17-vuotiaana poni muutti yksityiseksi saksalaiselle perheelle, jolla on kolme nuorta tytärtä.

Emänemä Pfote DE on Tanskasta Saksaan tuotu shetlanninponitamma, jonka ensimmäiset elinvuodet olivat pääasiassa muuttoa omistajalta toiselle. Lopulta, lukuisten omistajien jälkeen se myytiin konkurssiin menneeltä tallilta yksityiseksi eräälle perheelle, jossa se sai vihdoinkin hyvää kohtelua ja pysyvän kodin. Pfoten koulutusta jouduttiin aloittamaan uudestaan, ja entisen ratsukoulutuksen lisäksi siitä koulutettiin myös valjakkotaituri. Perheen tytär kilpaili Pfotella monen vuoden ajan hyvällä menestyksellä.

Emänemänisä Matthäus DE on suuren saksalaisen shetlanninponikasvattajan kasvatti ja silmäterä. Se oli yksi tallin ensimmäisistä kasvateista ja siksi hieman hemmoteltu tapaus. Ori on erittäin perso ruualle ja herkuille, joten pieni ori onkin muodoiltaan hieman pulleahko, vaikkakin muuten oikein edustava. Matt on kilpaillut melko paljon valjakkoajossa sekä kouluratsastuksessa ja sijoittunut kymmeniä kertoja kolmen parhaan joukkoon. Ori on myös saanut kuusi jälkeläistä jatkamaan sukulinjaa.

Emänemänemä Zella GER on yleispainotteinen tamma, joka on kilpaillut paljon niin valjakkoajossa, kouluratsastuksessa kuin esteratsastuksessakin. Valjakkoajo on kuitenkin sen päälaji, jota ollaan kilpailtu eniten. Luonteeltaan Zella on lempeä ja kärsivällinen, joka ei paljoa hätkähdä mekkalasta tai hälinästä ympärillään. Zella on suloinen rautias poni, jonka säkäkorkeus on 102 cm. Se on saanut vain kaksi varsaa elämänsä aikana, mutta molemmat ovat menestyneet kivasti kilpakentillä.

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Valjakkoajo (55 sijoitusta, joista 08 voittoja)
07.11.2008 VVJ, noviisi yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/13
11.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/28
12.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/16
12.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/16
13.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/28
17.11.2008 VVJ, noviisi koulukoe yksiköille, kutsu, 2/20
18.11.2008 VVJ, noviisi koulukoe yksiköille, kutsu, 3/20
27.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/30
29.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/30
30.11.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/19

07.12.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/16
17.12.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/20
20.12.2008 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/46
10.01.2009 VVJ, noviisi koulukoe yksiköille, kutsu, 5/30
15.01.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 7/50
20.01.2009 VVJ, noviisi yhdistetty pareille, kutsu, 5/26
22.01.2009 VVJ, noviisi yhdistetty pareille, kutsu, 4/26
01.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/28
06.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
06.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/30

09.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/30
12.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/30
14.02.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/30
18.02.2009 VVJ, noviisi koulukoe yksiköille, kutsu, 5/30
21.04.2009 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/28
28.04.2009 VVJ, vaativa tarkkuuskoe pareille, kutsu, 2/4
19.10.2010 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/30
17.12.2010 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 1/30
30.08.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/34
31.08.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/34

01.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/34
02.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/9
05.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 2/9
06.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 1/11
08.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/34
11.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 1/8
12.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/40
13.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 2/8
28.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/30
28.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/37

29.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/37
29.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 7/52
30.09.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 7/52
30.09.2013 VVJ Cup, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/104
02.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 2/14
03.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 4/16
04.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 4/16
04.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/40
12.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/27
13.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/9

20.10.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/27
13.11.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 1/25
24.11.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/25
26.11.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 3/25
28.11.2013 VVJ, vaativa yhdistetty pareille, kutsu, 5/25
Kouluratsastus (11 sijoitusta, joista 02 voittoja)
11.11.2008 KRJ, Helppo C, kutsu, 6/143
25.11.2008 KRJ, Helppo C, kutsu, 4/40
15.12.2008 KRJ, Helppo C, kutsu, 3/47
19.12.2008 KRJ, Helppo C, kutsu, 2/40
10.02.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 3/100
17.02.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 1/50
23.02.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 1/100
15.03.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 6/40
16.03.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 6/40
19.04.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 6/40

23.04.2009 KRJ, Helppo C, kutsu, 3/42

Päiväkirja

» 22.03.2014 - kouluvalmennus
Valmentajana Miivi

Ratsukko maneesissa verryttelemässä tullessani maneesiin. Poni käveli hyvin ja oli kuolaimella, eli Jonna oli verrytellyt jo hyvin ja saatoin alottaa tunnin heti. Pyysinkin Jonnaa nostamaan kevyen ravin. Unna ravasi iloisen näköisesti harja hulmuten, enkä löytänyt mitään moitittavaa ratsukon työskentelystä. Hienosti sujuneiden ravivolttien ja taivutusten jälkeen oli aika työstää laukkaa. Laukka alkoi hieman jähmeästi, ja pari kertaa Unna lähti laukan sijasta kiitoraviin. Kun laukka alkoi, Jonna sai pidettyä sen yllä Unnan vitkasteluista huolimatta. Pyysin ratsukkoa tekemään päädyssä ympyrät ravissa ja pitkät sivut rauhallisessa laukassa, Unna meinasi riistäytä kasistä pitkissä laukoissa. Hymähdin, sillä aluksihan Unna ei meinannut laukata ja nyt se paineli täydelllä teholla. Että noin pienestä ponista löytyikin energiaa, ajattelin pyytäessäni Unnaa tekemään aina vain pienenpiä voltteja kuumetuneelle Unnalle. Kun poni oli rauhoittunut, pyysin ratsukkoa tekemään harjoitusravissa kahdeksikkoa. Sen jälkeen poistuin maneesista jättäen rasukon oman onnensa nojaan, olin saanut migreenin katsellessani pienen ponin vauhdikasta menoa.

» 13.11.2013
Kirjoittanut Jonna

Kisapäivitystä jälleen kerran: Unna otti hienon voiton pitkästä aikaa valjakkokisoissa! Edellinen voitto olikin jo syyskuulta asti, jonka jälkeen on kuitenkin tullut saavutettua useita sijoituksia. Hienoin ruusuke on kuitenkin jäänyt uupumaan, ennen kuin tänään parivaljakkoluokassa Unna yhdessä valjakkoparinsa Siljan kanssa venyi aivan nappisuoritukseen. Breandanissa järjestetyissä kisoissa oli Unnan ja Siljan vaativassa luokassa 25 osallistujaa, joten paljon jäi valjakoita taakse ja ylpeä saa molemmista neideistä kyllä olla! Yhteistyö sujui aivan nappiin ja harjoituksissa ilmenneet pienen epärytmit sun muut ongelmat olivat vihdoinkin tiessään. Neidit aloittivat yhdessä harjoittelun vasta loppukesästä, ja ensimmäisiin kisoihin lähdettiin jo syyskuun alussa, joten kovin pitkältä ajalta ei ole kokemusta tammoilla, joten siihen nähden yhteiset saavutukset ovat jo tähän mennessä aivan mahtavat. Sijoituksia tälle parivaljakolle on kertynyt jo noin 15 kappaletta.

» 31.10.2013 - kouluvalmennus
Valmentajana Venttu

Maneesiin asteli reippain askelin jälleen yksi shetlanninponi, jota ratsasti Jonna. Tarkoituksena oli pitää ratsukolle HeC tasoinen kouluvalmennus.Pyysin ratsukkoa verryttelemään itsenäisesti. Unna eteni reippaasti, ehkä vähän liiankin reippaasti. Neuvoin Jonnaa hidastaman kevennystä hieman. Ponilla toimi ilmeisesti istunta paremmin, kuin ohjasotteet. Verryttelyn jälkeen ratsukon piti ottaa muutamat laukannostot. Ensimmäisessä nostossa Unna veti muutaman pukin, mutta se lopetti ilmeisesti siksi, että tajusi ratsastajan pysyvän selässään. Unnan lauakka eteni hyvin, eikä Jonnan tarvinnut käskeä sitä ollenkaan eteenpäin. Käskin ratsukon siirtymään käyntiin ja selitin tehtävän. Ratsukon piti nostaa peilipäädyn lyhyellä sivulla laukka tehdä laukkavoltti, siirtyä harjoitusraviin ja pitkänsivun keskellä käyntiin ja taas lyhyellä sivulla laukannosto. Unna eteni aivan liian lujaa laukan jälkeen. Pyysin Jonnaa tiivistämään istuntaansa, jotta Unna hieman hidastaisi. Kehuin Jonnan istuntaa, koska hän pystyi istumaan erittäin hyvin laukkaa sekä ravia niinkin pienen Shetlanninponin kanssa, kuin Unna. Teimme samaa tehtävää vielä toiseen suuntaan, ennen kuin pyysin ratsukkoa loppuverryttelemään itsenäisesti.

» 08.10.2013
Kirjoittanut Jonna

Hyvin hämmentyneenä katselin tänään SHLA'n elokuun laatuarvostelun tuloksia, sillä Unna nappasi aivan upeasti ykköspalkinnon!! Uskomatonta kyllä, mutta totta. Neiti keräsi 114,5 pistettä ja oli näin ollen yksi kahdeksasta tilaisuudessa ykköspalkinnolla palkituista poneista. Unnan menestystarina ei toki lopu tähän, vaan tammalla on taas kisakausi päällä, tavoitteena saada sijoituksia lisää, jotta VVJ-laatispalkintoa saataisiin korotettua ja mahdollisesti voisimme käydä kokeilemassa myös josko YLA3 muuttuisi kakkospalkintoon vähintään.

» 30.09.2013
Kirjoittanut Jonna

Syyskuun valjakko-Cup järjestettiin tällä kertaa ihanassa Skotlannissa, kisatalli Viernessä, jonne pakenimme oikein mielellämme sateista ja kylmää Suomea kunnon ponilauman kanssa. Unna kilpaili kanssani vaativassa luokassa, mutta sitä ennen muutama Sointuvan poneista oli jo menestyksekkäästi sijoittunut noviisiluokassa. Unnan kanssa lämmittelimme kaikessa rauhassa ja tunnustelin ponin tämänpäiväistä olotilaa. Unna vaikutti hieman laiskalta, mahtoikohan pitkä matka vielä painaa? Pikkuhiljaa neiti kuitenkin reipastui ja rupesi selkeästi ymmärtämään, että nyt ei kyseessä ollutkaan ihan tavalliset kisat, vaan jotain vähän erikoisemaa, sillä yleisöä oli myös saapunut paikalle kannustamaan runsain määrin. Unna nautti kyllä kaikesta saamastaan huomiosta ja rupesi keskittymään kunnolla edessä odottavaan koitokseen. Mielestäni suoriuduimme urakastamme kunnialla, mutta suuren suosion saaneessa luokassa jouduimme jännittämään tulosta vielä pitkän aikaa. Kun tulokset lopulta kajahtivat ilmoille, hypin riemusta yhdessä muiden mukaan lähteneiden työntekijöiden kanssa: kolmas sija meille yli sadasta osallistujasta! Aivan mahtava suoritus ja myös Unnan ensimmäinen Cup-sijoitus tuli napattua kotiintuomiseksi. Liekö adrenaliini hyrrännyt vähän liikaakin tästä tuloksesta, silä vaikea luokka meni meidän poneilta vähän penkin alle eikä sijoituksia siitä luokasta tullut. Paras sijoitus oli yhdeksäs, joten vielä jäi parantamisen varaa. Hyvillä mielin saimme kuitenkin taas ponit lastattua mukaan ja matka kohti Suomen syksyä sai alkaa.

» 03.09.2013 - kouluvalmennus
Valmentajana lumienkuli

Kolmantena maneesiin asteli valmennettavaksi Jonna ja hänen minikokoinen ratsunsa Unna, joille olin luvannut pitää kouluvalmennuksen tasolla helppo c. Ratsukko aloittikin heti maneesiin saavuttuaan alkulämmittelyt ilman erillistä käskyä ja jo alkulämmittelyiden aikana kävi selväksi, että tämä ratsukko osaa toimia yhteistyössä erittäin hyvin. Alkulämmittelyiden jälkeen annoin ratsukolle ensimäiseksi tehtäväksi keskikäynnin ja Jonna antoikin ratsulleen heti tehtävän kuullessaan selkeät avut joiden avulla Unna tiesi tarkalleen mitä tehdä. Koska tämä tehtävä onnistui heti ensimäisellä yrityksellä hienosti, annoinkin ratsukolle jo seuraavaksi tehtäväksi ja harjoitusravin, josta tuli siirtyä harjoituslaukkaan. Jälleen kerran Jonna antoi avut ratsulleen heti tehtävän annon kuultuaan ja jälleen kerran Unna myös reagoi niihin samantien. Ratsukko myös onnistui tehtävässään enemmän kuin hyvin ja ratsukon yhteistyö oli ihailtavaa katsottavaa. Seuraava tehtävä olikin sitten temponlisäys ravissa ja sen jälkeen tuli suorittaa pysähdys. Temponlisäys onnistui kyllä, mutta alkuun Unna ei meinannut pysähtyä. Kehoitinkin siis Jonnaa käyttämään hieman napakampia pidätteitä ja näin hän sai ratsunsa pysähtymään. Koska tehtävä ei ollut täysin onnistunut ensimäisellä kerralla, pyysin ratsukkoa kokeilemaan samaa uudelleen. Toisella yrittämällä pysähdyskin onnistui täysin ongelmitta ja sujuvan näköisesti. Seuraavaksi ja tämän valmennuksen viimeiseksi tehtäväksi annoin ratsukolle peruuttamisen. Peruutus onnistuikin ratsukolta kuin vanhoilta tekijöiltä ja onnistuneeseen suoritukseen olikin enemmän kuin hyvä lopettaa tämä valmennus. Pyysinkin siis ratsukkoa aloittamaan loppuverryttelyt ja samalla itse annoin palautteen tästä valmennuskerrasta. Palautteena totesin, että oikeastaan muuta harjoiteltavaa en tämän valmennuksen perusteella keksinyt, mutta pysähdystä kannattaa harjoitella enemmän kotioloissakin. Muuten ratsukon kannattaa jatkaa samalla mallilla kuin tähänkin mennessä.

» 28.08.2013 - valjakkovalmennus
Valmentajana Suvi

Valmennukseen saapui terhakkana kärrien edessä tepasteleva shetlanninponi. Valjakko oli jo lämmitellyt tulomatkalla treenipaikalle, joten saatoimme aloittaa maratonesteiden treenauksen heti. Pellolle ja metsätienpätkälle oli siirretty muutama tukki kierrettäväksi, joista aloitimme. Unna liikkui mukavasti eteenpäin, tosin välillä tamma hieman protestoi ohjeistusta vastaan. Ajajaa muistutin puolipidätteistä, jotta poni saisi ennakkovaroituksen kääntäviin apuihin eikä sekoaisi askeleissaan maratonilla tarvittavissa nopeissakin käännöksissä. Unna ei onneksi kummastellut esteitä lainkaan ja kuskikin selvästi tiesi vaunujen mitat, sillä kiertotehtävät sujuivat melko hyvin. Seuraavana valjakko sai kaikissa askellajeissa lähestyä valtavaa vesilätäkköä joka toimitti loistavasti vesiesteen virkaa. Käynnissä Unna olisi jäänyt mieluusti tauolle lätäkköön ja kuski sai sitä hieman hoputella jatkamaan matkaa. Ravissakin vauhti hiipui huolestuttavasti vedessä ja kehoitinkin valjakkoa uusintayritykselle ja ajajaa olemaan napakampi jotta poni reagoi. Laukkaylityksessä ei ongelmia ollut, Unna piti hyvin yllä kuskin määräämän tempon. Viimeisenä kotimatkalla valjakko pääsi vielä ylittämään puusillan, joka mukavasti kopisi alla. Kuski selvästi jännitti ylitystä, mutta Unna ei siintä paljoa piitannut. Tarkkuutta olisi voinut olla enemmän sillalle mentäessä, nyt pyörät meinasivat hipaista toiselta puolen sillan reunoja. Kokonaisuudessaan hyvin toimiva valjakko, kuskille vain puolipidätteet mieleen ja poni paremmin pysymään tempossa niin hyvin menee!

» 14.08.2013, kirjoittanut Jonna
Unna otti osaa heinäkuun VVJ-laatuarvostelutilaisuuteen 30.7 ja tulokset olivat aikalailla sitä mitä odotimme. Unna palkittiin hienosti VVJ-III palkinnolla, joka tuli yhteispistein 79,1. Kauaksi emme jääneet 2-palkinnostakaan, sillä pisteraja oli 82. Tarkoituksena olisikin vielä tämän vuoden puolella käydä uusimassa palkinto ainakin 2-palkinnoksi.

Unnan pisteet jakautuivat seuraavasti: 6,6 (7,5+5,75) + 28 + 19 + 20 + 5,5 = 79,1p. - VVJ-III. Unnaa kommentoitiin näin: "Kaikinpuolin sopusuhtainen ja korrekti tamma. Käyrähköt kintereet, tasapaksu kaula.". Kisapisteitä voimme parantaa roimasti ja samoin sukupisteisiin voimme vaikuttaa, joten kakkospalkinto on ihan ehdottomasti saavutettavissa helposti.

» 24.08.2011, kirjoittanut Jonna
Unna palkittiin YLA3-palkinnolla yleislaatuarvostelun elokuun 2011 tilaisuudessa. YHTEISPISTEET: 25 + 28 + 23 + 25 = 101p YLA3. Koko tallin väki on ylpeä ensimmäisen valjakkoponimme menestyksestä. Tästä on hyvä lähteä uusia haasteita kohti, eli toisin sanoen vuorossa on jossain vaiheessa VVJ:n laatuarvostelu sekä SHLA, eli shetlanninponien laatuarvostelu.

» 19.10.2010, kirjoittanut Jonna
Unnalla alkoi myös taas pikkuhiljaa kisakausi, ja tämänpäiväinen kisa tuotti hienon tuloksen! Unna kilpaili yhdessä Nettan kanssa pariluokassa, ja sijoitus oli upea 3/30, ja olemme todella tyytyväisiä molempiin poneihin. Näiden kahden yhteistyö on toiminut aikaisemminkin, ja siksi olemmekin tyytyväisiä, että pitkän tauonkin jälkeen pärjättiin näin hienosti! Unnalla rupeaa todennäköisesti kisaikä olemaan melko piakkoin takanapäin, mutta yritämme vielä joitakin kisoja saada alle. Muutama lisäsijoituskaan ei olisi pahitteeksi mahdollista yleislaatuarvostelua ja VVJ:n arvostelua varten.

» 04.06.2009, kirjoittanut Jonna
Unnan ensimmäinen varsa, Salli, alkaa lähestyä kolmen vuoden ikää, joten alamme innolla odottaa sen kisakauden alkua. Jos Salli on yhtä hyvä kilpakentillä kuin harjoituksissa, uskomme sen yltävän hyviin sijoituksiin kilpailuissa. Myös Unnan jälkimmäinen varsa, Joakim on kasvanut huimasti - orilla on ikää jo 1,5 vuotta. Unnalle olisi tarkoitus hankkia seuraava varsa jossain vaiheessa, kunhan kisaamista saataisiin taas ensin käynnistettyä ja löydetään sopiva ori. Mitään kiirettähän meillä ei ole, sillä Unna on vasta niin nuori.

Tänään Unnan kanssa treenailimme esteitä pitkästä aikaa. Esteiden kanssa ei olla edistytty hirmuisesti, sillä aika on ollut hieman kortilla. Unna kuitenkin oli innoissaan saadessaan jotain uutta vastaansa, sillä uskon sen olevan hieman pitkästynyt koulutreeneihin, joita on ollut monta kertaa viikossa. Irtohypytin Unnaa tänään ja hienosti poni meni. Teemme samantyyppisiä harjoituksia pian uudestaan muutaman kerran, ja sen jälkeen voisimme kokeilla satulasta käsin pieniä esteitä. Otamme varovasti Unnan kanssa, vaikka sillä onkin hypätty viime vuoden puolella pari kertaa helppoja ristikkoja.

» 07.02.2009, kirjoittanut Jonna
Unna varsoi toissapäivänä terveen tammavarsan. Pienen pohdinnan jälkeen päätimme nimettä tamman Kunz Salidaksi, ja kutsumme sitä nimellä Salli. Unnan ensimmäinen varsominen sujui ongelmitta, ja melko nopeasti. Unna tuntui heti tajuavan äidin roolinsa ja vaikuttikin vanhalta tekijältä, vaikka ensimmäinen varsa olikin vasta kyseessä.

Unnan kanssa jatketaan pikkuhiljaa taas esteiden harjoittelua, sillä emme treenanneet niitä ollenkaan Unnan ollessa kantavana. Joudumme luultavasti ottamaan pikkuisen takapakkia, sillä edellisestä estetreenistä on jo niin kauan aikaa. Toivottavasti Unna pääsee hyppäämään pieniä esteitä kevään aikana. Kisaamisesta esteillä pidämme tällä hetkellä erittäin epätodennäköisenä, mutta eihän sitä ikinä tiedä...

» 22.01.2009, kirjoittanut Jonna
Unna on aloittanut parivaljakkoluokissa kilpailemisen, kun muut valjakkopainotteiset ponimme ovat alkaneet päästä kisaikään. Toissapäivänä ja tänään tuli sijoitukset yhdessä Aystynin kanssa, mutta koska huomenna Netta pääsee viralliseen kisaikään niin se siirretään Unnan pariksi.

» 03.01.2009, kirjoittanut Jonna
Olenkin unohtanut mainita, että Unnan kävi astumassa Bumble B 23.12. Unnalla on sujunut hyvin, ja pikkuhiljaa aletaan menoa rauhoittamaan. Unnalla ratsastetaan vielä tammikuun aikana, kunnes mammaloma odottaa. Helmikuun alussa varsan pitäisi syntyy ja se jää meille asustelemaan ja kasvamaan.

Unnan kisakausi vuonna 2008 oli varsinainen menestys. Kisaaminen alkoi lokakuussa, ja joulukuun loppuun mennessä sijoituksia oli kerätty 16, joista 12 valjakkoajosta. Rankinpisteitä VVJ 39 ja KRJ 8, yhteensä siis 47, mikä on hyvä parin kuukauden saldo. Vuonna 2009 saatetaan päästä myös estekisoihin, mutta se vaatii kyllä vielä reilusti harjoitusta.

Kunhan loput valjakkoponimme kasvavat, Unnaa aletaan käyttämään yksilöluokkien lisäksi pariluokissa. Pariluokkia vaan järjestetään melko vähän, joten katsotaan miten käy.

» 30.12.2008, kirjoittanut Jonna
Unnan kanssa ei olla esteitä paljoa menty, johtuu kyllä ihan siitä, että tamma on valjakkoajossa pärjännyt niin kivasti, että yritetään saada Unnan kanssa jossain vaiheessa myös vaikeisiin luokkiin. Lisäksi neiti myös on saanut pari hyvää sijoitusta kouluratsastuksesta, joten sitäkin treenataan nykyään melkoisen paljon.

Eilen kuitenkin oli aikaa harjoitella esteitä, ja pyysinkin kokenutta ratsastajaamme ratsastamaan Unnalla pyöröaitauksessa, jossa minä pidin Unnaa liinassa samalla. Ratsastajamme nimeltä Sanna ratsasti Unnaa todella hyvin, ja tamma suoriutuikin pienistä ristikoista jo hienosti. Unnalla on vieläkin vaikea hahmottaa ponnistuspaikkaa, mutta edistymistä on tapahtunut.

» 19.11.2008, kirjoittanut Jonna
Unna aloittikin kunnon säpinällä tuon kilpailukautensa, hieman etuajassa jopa pääsimme kisakentille asti. Seitsemän sijoitusta jo tämän kuun aikana, valjakko on sujunut reilusti yli odotusten! Perus-kouluratsastuksessa sijoituksia on yksi, ja siihen aiomme nyt panostaa hieman enemmän.

Myös esteitä on nyt aloitettu harjoittelemaan, hieman myöhässä aikataulusta kylläkin. Harjoittelimme pari päivää sitten maapuomien ylimenoa juoksuttamalla ja tamma selvisi ihan hyvin tehtävästä. Harjoittelemme niitä vielä hetken, ja sitten koitetaan sitä myös ratsailla.

Tänään treenasimme kouluratsastusta, jotta siitäkin voisi noita sijoituksia napsahdella.. Unna oli tänään äksyllä päällä, mikä on melko harvinaista tälle neidille. Harjoitusten edetessä se kuitenkin alkoi pikkuhiljaa taas olemaan oma itsensä ja loppuosa harjoituksista sujuikin loistavasti.

» 22.10.2008, kirjoittanut Jonna
Unnan kanssa on nyt aloitettu harjoittelu valjakkoajo- ja koulukilpailuja varten. Unna täyttää 4 vuotta 31.08, ja silloin olisi viimeistään aika olla valmiina kilpailuihin. Esteiden alkeita alamme harjoitella ensi kuun alussa. Kirjoittelen meidän edistyksestä esteiden parissa mahdollisimman paljon.

» 17.10.2008, kirjoittanut Jonna
Unna saapui tänään Sointuvaan, ja se on tallin ensimmäinen valjakkopainotteinen shettis. Sen kanssa suunnataan kilpakentille kunhan ikää tulee tarpeeksi ja treenaaminen kunnolla vauhtiin.

Ikääntyminen*

1 vuotta - 27.05.2008
2 vuotta - 14.07.2008
3 vuotta - 31.08.2008
4 vuotta - 31.12.2008
5 vuotta - 31.03.2009
6 vuotta - 30.06.2009
7 vuotta - 30.09.2009
8 vuotta - 31.12.2009
9 vuotta - 31.03.2010
10 vuotta - 30.06.2010
11 vuotta - 30.09.2010
12 vuotta - 31.12.2010
13 vuotta - 31.03.2011
14 vuotta - 30.06.2011
15 vuotta - 30.09.2011
16 vuotta - 31.12.2011
17 vuotta - 30.06.2012
18 vuotta - 31.12.2012
19 vuotta - 30.06.2013
20 vuotta - 31.12.2013
21 vuotta - 30.06.2014
22 vuotta - 31.12.2014
23 vuotta - 30.06.2015
24 vuotta - 31.12.2015
25 vuotta - 30.06.2016
26 vuotta - 31.12.2016
27 vuotta - 30.06.2017
28 vuotta - 31.12.2017
29 vuotta - 30.06.2018
30 vuotta - 31.12.2018

Ulkoasu © Jonna