★ etusivu
★ ponit
★ toiminta
★ muuta

Kunz Salida SVA     virtuaalihevonen


© lasikuu.net/vapaasti

virallinen nimi Kunz Salida SVA 'Salli' omistaja Jonna VRL-00350
syntymäaika, ikä 05.02.2009, 20 vuotta* kotitalli Sointuva SOIN4311
rotu, sukupuoli shetlanninponi, tamma tuoja / kasvattaja Sointuva
säkäkorkeus 100 cm painotuslaji valjakkoajo
vh-tunnus VH11-017-0083 koulutustaso Helppo C / vaikea

VVJ-II / kesäkuu 2015 (6 + 41 + 17 + 20 + 15 = 99p)
SHLA-II / kesäkuu 2016 (21 + 8 + 25 + 20 + 13 + 10 = 97p)

Luonnekuvaus

Kauan odotettu, ensimmäinen valjakkopainotteinen kasvattimme, syntyi kirpeän kylmänä helmikuisena aamuna. Varsa on emänsä Kunz Kattungin ensimmäinen varsa, ja tämä varsa todellakin sulatti sydämeni heti kättelyssä. "Mun pieni söpö kultamussukkaiseni" sai siis lopulta nimekseen Kunz Salida, kutsumanimeltään Salli. Sallin kanssa pärjää kärsivällisyydellä ja suurella annoksella huumoria. Tamma on energinen ja innokas kaikesta uudesta ja hallitsee myös ihmisten manipuloimisen söpöilyllään.

Missä mun hoitaja on, mä löysin väärään suuntaan menevän karvan!
Sallissa on selviä diivan piirteitä, kaiken pitää olla tiptop-kunnossa ja tarhassakin neidillä on merkkiloimi yllään. Salli on kärsimätön ja vaatii kyllä osakseen huomiota. Harjatessa nauttii olostaan kun joku hössöttää ympärillä ja tällöin tamma onkin kiltisti ja ottaa rennosti. Ylipäätäänkin Salli on hoidettaessa kiltisti, tottahan sitä täytyy olla kiltti hoitajalle. Ainoastaan pestessä saattaa tulla ongelmia, tamma nimittäin saa hepulin kun saa vettä päälleen. Pienellä rauhoittelemisella ja lahjomisella tamman saa pysymään nahoissaan pesun ajan. Sallia ei onneksi joka tarhakerran jälkeen tarvitse pestä, sillä tamma on siivosti tarhassa ja jos vaikka sattuisikin hieman mutaa roiskumaan niin se mittatilaustyönä tehty merkkiloimi kyllä suojaa. Pienestä koostaan huolimatta tästä shettiksestä löytyy voimaa ja taluttaessa saa olla tarkkana ettei tamma pääse karkaamaan.

Noni, istu nyt jo sinne kärryihin, et mä pääsen esittelee taitojani!
Salli tuntui heti ymmärtävän mitä tuli tehdä kun sillä oli ohjastaja takanaan ja meneekin valjakkona hienosti. Liikkeet se tekee diivamaisen näyttävästi - tottakai. Se tuntuu nauttivan katselijoista ja jos paikalla on yksikin katsoja niin voi olla varma, että Salli tekee kaikkensa tullakseen huomatuksi. Välillä se saattaa mennä vähän liiallisuuksiinkin, jolloin se lakkaa keskittymään itse asiaan ja koko suoritus menee miten sattuu. Salli tarvitsee kunnollisen ohjastajan, joka tietää mitä tekee, sillä se hämmentyy epäröinnistä jolloin suoritus kaatuu siihen.

Missä mun vaaleenpunanen satulahuopa on?
Sallin ratsukoulutus alkoi hieman miten sattuu, tamma ei yhtään toiminut yhteen ratsastajan kanssa, vaan halusi tottakai tehdä omiaan ja hypähdellä vain ympäriinsä. Pukkisarjatkin tulivat ratsastajalle harvinaisen tutuksi - samoin maankamara pariin otteeseen. Lopulta Salli sitten alkoi pikkuhiljaa tajuta miten ratsastajan kanssa käyttäydytään. Nykyään sitten Salli osaa kouluratsastusta ratsastajan kanssa helpoilla radoilla. Salli on ketterä poni ja vastaa apuihin todella herkästi. Salli haluaa miellyttää ratsastajaansa ja ennenkaikkea mahdollista yleisöä. Esteitä tammalla ei luultavasti tulla ikinä kokeilemaankaan - tosin tuollaisen energisen ponin kanssa voisi olla hauskaakin katsoa miten se hyppäisi.

Sukutaulu

i Bumble B
she, 97 cm
valjakkopainotus
10 VVJ-sijoitusta (kilpailukalenteri)
ii Bumse
she,
valjakkopainotus
iii Badam von Righet
iie Leslie Hallon
ie Denya B
she, 95 cm
valjakkopainotus
iei Corda
iee Qiselle
e Kunz Gattung
she, 103 cm
valjakkopainotus
YLA3, VVJ-I, SHLA-I
ei Schlag DER
she, 104 cm
valjakkopainotus
eii Tag Ter
eie Urh Glocke
ee Zentrum
she, 101 cm
valjakkopainotus
eei Teer Baum
eee Pfote DE

NÄYTÄ / PIILOTA SUKUSELVITYS
Sallin isä Bumble B on isoegoinen shetlanninponi, joka on kuitenkin kooltaan vain 93 senttiä. Sen on kasvattanut tunnettu ruotsalainen kasvattaja, Elin Blomsten. Bulle on samanlainen huomionhakija ja temppuilija kuin Sallikin, ei ole epäilystä mistä Salli on luonteensa perinyt. Bulle on älykäs poni ja sitä on helppo käsitellä. Ori on todellinen valjakkotaituri, joka kilpailee noviiseista luokista vaikeisiin asti ja on pärjännyt hienosti, voittojakin löytyy vaikeista luokista. Bulle on väriltään rautias ja rakenteensa puolesta se voisi hyvinkin pärjätä näyttelyissä. Ennen Sallia Bullella oli 2 jälkeläistä.

Isänisä Bumse on rautias, roteva poni. Se ei ole kovin näyttävä, mutta sillä on todella hienot liikeet, jotka löytyvät myös suurimmalta osalta sen jälkeläisistä - samoin taidot loistavana valjakkoponina. Parhaimmillaan ori kilpaili vaikeissa luokissa, mutta kierteli helpompiakin aina välillä. Luonteeltaan Bumse on varsinainen kuumakalle, energinen ja haastava.

Isänemä Denya B on se suvun kaunotar, sillä tämä poni on ollut eniten edukseen näyttelykehissä. Denya on rautias väriltään, säkäkorkeutta löytyy 95 cm. Luonteeltaan tamma on erittäin hyväluonteinen ja tasainen. Denya on kisannut valjakkoajoa melko paljon, ei tosin läheskään niin hyvin kuin esimerkiksi Bumse. Denya joutui vakavaan onnettomuuteen nuorena, ja valitettavasti menehtyi siihen. Denya oli siihen mennessä ehtinyt varsoa kahdesti.

Valitettavasti tiedot Sallin isoisovanhemmista isän puolelta ovat kadonneet. Kolmannen polven shetlanninponit iii, iie, iei ja iee ovat kaikki kuitenkin melko pienikokoisia poneja, sekä niiden uskotaan olleen mainioita valjakkoponeja noviisiluokissa sekä vaativissa luokissa.

Sallin emä Kunz Gattung on 4-vuotiaana Saksasta tuotu poni. Unnan sukujuuret ovat myös Saksasta, tosin lähisuvusta löytyy yksi tanskalainen poni. Unna luonteeltaan peruskiltti ja luottavainen, eikä sillä ole pahoja tapoja. Unnalta löytyy hyvän luonteen lisäksi voitontahtoa, mikä näkyy kyllä kilpailuissa. Siellä Unna antaa kaikkensa ja tykkää olla esillä. Ehkä se Sallin esiintymishalu on sieltä peräisin. Unna on kisannut valjakkoa aktiivisesti vuoden 2008 lokakuusta hyvällä menestyksellä. Sen kakkoslajina on kouluratsastus johon ei niin paljoa paneuduta, mutta sijoituksia on Unnalla siitäkin lajista. Salli on Unnan ensimmäinen varsa. Unna on palkittu YLA3, VVJ-III ja SHLA-I-palkinnoilla.

Emänisä Schlag DER on valjakkopainotteinen poni, joka päälajinsa lisäksi on perehtynyt myös koulu- ja esteratsastuksen saloihin. Valjakko on aina kuitenkin ollut Schlagin intohimo ja sinne sen taidot eniten ovat. Schlag on vieraillut myös raviradalla - menestystä ei edes odotettu, joten kokeilu jäi vain kokeiluksi. Schlag on väriltään kirjava, samoin kun Sallin emä Unna. Luonteeltaan Schlag on kohtalaisen kiltti herrasmies.

Emänisänisä Tag Ter oli Saksan vaikeiden valjakkoluokkien kiistaton ykkönen monen vuoden ajan. Se kisasi vaikeiden yksilöluokkien lisäksi vaativia pariluokkia yhdessä tallikaverinsa kanssa. Tagia on myös ratsukoulutettu niin, että kouluratsasus menee ratsastajan kanssa helpon B:n tasolla. Esteitä on kokeiltu pari kertaa kisoissa, mutta menestys ei ole ollut kummoista. Luonteeltaan Tagi oli melko rauhallinen oriiksi, vaikka tammat saivatkin tämän orin sukat pyörimään jaloissa, jolloin kaikki muu meni pahemman kerran sekaisin.

Emänisänemä Urh Glocke oli alunperin kouluratsu, mutta koska sille ei löytynyt tarpeeksi pienikokoista kisaajaa, joka pystyisi pitämään Glocken kaltaisen energisen ja rauhattoman tamman kurissa, pistettiin se kärryjen eteen ja hieman kokeneempi ratsastaja ohjastamaan. Siitä alkoi Glocken menestys, 7-vuotiaana se kilpaili todella aktiivisesti vaativissa luokissa ja menestyikin hienosti. Valitettavasti Glocke menehtyi auto-onnettomuudessa 15-vuotiaana. Sitä ennen se oli varsonut kolmesti, ja sen varsat ovat myös pärjänneet hyvin kilpailuissa.

Emänemä Zentrum aka Zeni on nykyään ratsastuskoulun opetushevonen, jota ennen se toimi kisaponina valjakkoajossa. Zeni oli loistava valjakkoponi, mutta kun se myytiin ratsastuskoululle, sitä koulutettiin myös ratsastuskäyttöön. Zeni on luonteeltaan rauhallinen ja kärsivällinen, ja juuri siksi se sopiikin pienten lasten ensimmäiseksi ratsuksi ja opetushevoseksi. Zenin ensimmäiset vuodet kiertolaisena omistajalta toiselle eivät onneksi vaikuttaneet tamman luonteeseen mitenkään.

Emänemänisä Teer Baum on kasvatettu valjakkopainotteisella tallilla, jossa se sai hyvän koulutuksen, ja jonka jälkeen se myytiin tunnetulle saksalaiselle tallinomistajalle. Siellä Bam opetteli myös ratsastajan kanssa toimimisen, jonka jälkeen se suuntasi kisakentille ollessaan vähän alle 5-vuotias. Bam ei alkuun menestynyt, se pelkäsi hälinää ympärillään, mutta kun se pääsi peloistaan yli, alkoi sen parhaat vuodet. Bam kilpaili lähes 18-vuotiaaksi asti, kunnes se jätettiin eläkkeelle ja vielä muutamia tammoja astumaan.

Emänemänemä Pfote DE on Tanskasta Saksaan tuotu shetlanninponitamma, jonka ensimmäiset elinvuodet olivat pääasiassa muuttoa omistajalta toiselle. Lopulta, lukuisten omistajien jälkeen se myytiin konkurssiin menneeltä tallilta yksityiseksi eräälle perheelle, jossa se sai vihdoinkin hyvää kohtelua ja pysyvän kodin. Pfoten koulutusta jouduttiin aloittamaan uudestaan, ja entisen ratsukoulutuksen lisäksi siitä koulutettiin myös valjakkotaituri. Perheen tytär kilpaili Pfotella monen vuoden ajan hyvällä menestyksellä.

Jälkeläiset

22.04.2010 she-t. Linda SVA VVJ-I, SHLA-II (i. Veikeän Knut)
17.04.2012 she-o. Sointuvan Bao (i. Remukylän Bamse)
27.08.2013 she-o. Sointuvan Fred (i. Forgiven Forgotter NU)
02.04.2014 she-t. Gwendella SVA (i. Glowmoor Avalon)

Kilpailukalenteri

Valjakkoajo (66 sijoitusta, joista 19 voittoja)
28.10.2010 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/40
29.10.2010 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/22
12.11.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
14.11.2010 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
20.11.2010 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/16
22.11.2010 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/16
18.03.2012 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/30
18.03.2012 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/14
20.03.2012 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/14
19.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/20

20.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/20
26.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/20
27.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/16
27.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/17
28.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/20
30.06.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/17
01.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/13
01.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/28
02.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/17
04.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/17

08.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/28
12.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 2/15
13.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/15
15.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/15
15.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/18
16.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/30
16.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/25
18.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/30
19.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/18
20.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/18

22.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/33
23.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/18
25.07.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/32
04.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/24
04.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/27
06.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/27
06.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/30
09.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/30
09.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
13.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 4/27

13.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
14.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/30
14.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/24
14.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/9
15.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 2/9
16.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 3/30
19.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
20.08.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 5/30
01.09.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/13
06.09.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 1/27

07.09.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 2/6
07.09.2013 VVJ, vaikea tarkkuuskoe yksiköille, kutsu, 2/12
12.09.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/6
15.09.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/6
02.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/6
03.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/6
03.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/7
04.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 2/6
04.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/7
13.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 2/6

14.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 1/16
15.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 4/16
16.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 2/16
17.10.2013 VVJ, vaikea yhdistetty pareille, kutsu, 3/16
30.03.2014 VVJ Cup, vaikea yhdistetty yksiköille, kutsu, 6/42
31.07.2015 VVJ Cup, vaikea yhdistetty pareille, Breandan, 2/18
Kouluratsastus (23 sijoitusta, joista 06 voittoja)
29.06.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 1/26
06.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 4/40
07.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 5/40
08.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 4/40
10.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 6/40
17.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 3/30
18.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 5/40
19.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 2/60
20.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 1/30
21.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 5/40

21.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 2/60
22.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 3/40
23.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 1/40
30.07.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 3/40
04.08.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 6/40
17.08.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 7/50
18.08.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 3/50
22.08.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 1/50
06.09.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 1/40
14.09.2013 KRJ, helppo C, kutsu, 4/40

28.02.2014 KRJ Cup, helppo C, kutsu, 4/347
08.08.2014 KRJ, helppo C, 6 sins, 1/40
10.08.2014 KRJ, helppo C, 6 sins, 4/40

Päiväkirja

» 03.04.2014
Kirjoittanut Jonna

Iloisia varsauutisia! Salli varsoi eilen aivan yömyöhään keskiyön paikkeilla neljännen varsansa. Varsa oli pienikokoinen tammavarsa, joka kuitenkin koostaan huolimatta ei ole mikään aivan hontelo tapaus, vaan enemmänkin jäntevä pikku pallero. Tamma sai nimekseen Gwendella SVA, nimi varsalle oli päätetty jo ajat sitten. Lempinimeksikin muodostui jo hetimiten lyhyesti "Gwen", ja tammaa kävi kurkistelemassa ja ihastelemassa illan ja seuraavan aamun aikana koko tallin väki.

Salli otti taas emän hommat haltuunsa ammattilaisen ottein, olihan varsa jo sen neljäs. Salli myös voi erittäin hyvin eikä synnytyksessä ollut minkäänlaista ongelmaa. Hetken aikaa Salli saa viettää kaiken aikansa varsan kanssa, mutta kunhan kelit lämpenevät, niin Salli ja Gwen pääsevät ulkoilemaan kunnolla myös muiden uusien vastasyntyneiden ja uusien emien kanssa.

Gwendella ei valitettavasti jää meidän iloksemme Sointuvaan, vaan se muuttaa uuden omistajansa Locin luokse täyttäessään vuoden. Onneksi saamme kuitenkin nauttia Gwenin seurasta vielä pitkään ja nähdä millainen tyyppi varsasta kasvaakaan…

» 31.03.2014
Kirjoittanut Jonna

Maaliskuinen VVJ-Cup järjestettiin tällä kertaa Breandanissa. Kisapaikkahan sijaitsee virtuaalisessa Irlannissa, joten kasasimme taas kamppeemme kasaan ja lähdimme valloittamaan uutta paikkaa ison ponijoukon voimin. Sallikin pääsi matkaan, vaikka se olikin viettänyt pienimuotoista kisataukoa edellisestä marraskuusta asti. Lomailu taisi tehdä hyvää Sallille, sillä intoa riitti vaikka muille jakaa. Saapuessamme perille kisapäivää edeltävänä aamuna, näytti kaikki olevan paremmin kuin hyvin, eikä matkarasituksesta ollut tietoakaan, joten pääsimme hyvillä mielin nukkumaan kunnon unet ennen näytön paikkaa.

Seuraava aamu valkeni lämpöisenä, mutta melko sateisena. Lähdin valmistelemaan Sallia kisaa varten jo hyvissä ajoin, vaikka oma luokkamme olisi vasta kolmantena. Salli tervehti minua lämpimällä hörähdyksellä ja vaikutti oikein tyytyväiseltä oloonsa. Kun kaikki oli valmista, rupesimme suuntaamaan kisapaikkaa kohti, joka sijaitsi vain vähän matkan päässä. Edellinen luokka oli vielä kesken, kun saavuimme perille, joten pääsimme vielä jännittämään miten muille omille poneillemme käy. Noviisiluokasta sijoituksia ei tullut, mutta Sallin velipuoli Joel sijoittui hienosti vaativalla tasolla yhdenneksitoista yli 100:n osallistujan joukosta!

Vaikea luokka alkoi heti, kun vaativa loppui. Siinä kilpailijamäärä olikin jo paljon pienempi, joten oma vuoromme tuli nopeasti. Pientä jännitystä oli aluksi havaittavissa molemmissa, varsinkin kun edellisestä yhteisestä kisastamme oli jo ehtinyt vierähtää reippaasti aikaa. Salli kuitenkin rauhoittui itseäni nopeammin ja päätti, että nyt mennään eikä meinata. Kaikki kolme osiota menivät tasoomme nähden oikein mainiosti, joten olin erittäin tyytyväinen suoritukseemme jo ennen kuin lopulliset tulokset selvisivät. Kun ne sitten lopulta välähtivät tulostaululle, saatoin kiljaista riemusta pariinkin otteeseen. 42 osallistujasta toinen ponimme Aidan tuli upeasti kolmanneksi ja Sallin sijoitus oli myös mitä mainioin kuudes.

Pariluokkiin ei Sointuvasta ollut tällä kertaa osallistujia, joten palkintojenjaon jälkeen pakkasimme taas ponit matkaan ja otimme suunnan kohti Suomea. Kolme sijoitusta Cup-kisasta oli meille ihan mahtava tulos, joten hyvin tyytyväisinä myhäillen saimme reissusta kotiin tulla.

» 22.03.2014 - kouluvalmennus
Valmentajana Miivi

Saapuessani maneesiin pikkuponi laahusti uralla pää alhaalla ja etupainoisena. Kohautin olkiani ja otin komennon, täytyisi tuntiin saada edes jotakin järjestystä. Salli piristyi silmissä, eikä alun laahustavasta ponista ollut enää jälkeäkään. Ravin aloitus sujui sutjakkaasti, kunnes Salli romahti etupainoiseksi. Pyysin Jonnaa antamaan ihan kunnolla pohkeita, ja niiden seurauksena Salli kokosikin itseään todella hyvin. Ravissa pyysin Jonnaa hidastamaan ja nopeuttamaan ravia, temponvaihdoksia. Ne eivät sujuneet täydellisesti, mutta mitä muuta voisi vaatia 103cm korkealta ponilta? Päätin pyytää ratsukkoa laukkaan, joka päätyyn ympyrä laukassa, pitkät sivut taas hallitussa harjoitusravissa. Alussa Jonnalla oli vaikeuksia saada nostettua laukka, Sallista oli helpompi mennä kiitoravia kuin keskittyä laukkaan. Jonna sai laukan nostettua neljännellä yrityksellä, josta eteenpäin se onnistuikin häneltä joka kerta siinä laukassa. Toinen juttu tosin oli oikea laukka, Salli ei halunnut taipua siinä kierroksessa sisään, ja laukan noustessa nousikin vasen laukka. Oikea laukka nousi vain kerran, ja silloinkin vain parin askeleen verran. Laukkoja ei voinut enää jatkaa, tunti oli kulunut ja minulla alkaisi pian seuraava valmennus. Annoin kommentit ja jätin Jonnan ja Sallin kävelemään.

» 28.02.2014
Kirjoittanut Jonna

Herranjestas sentään, ette ikinä arvaa mitä tänään tapahtui! Meidän Salli, siis meidän pikkuinen Salli, jonka kouluratsastusura ei ole ollut millään tasolla helppo vaikka sijoituksia onkin se parikymmentä takana, päätti järjestään pienen yllätyksen koko Sointuvan porukalle. Sallin kouluratsastusuran piti alkaa jo monta vuotta sitten, mutta erinäisistä syistä sitten se viivästyi ja viivästyi ennen kuin viime kesänä vihdoin päästiin kisakentille asti. Sijotuksia tuli sieltä täältä aina muutama, mutta Cup-kilpailuun emme olleet edes haaveilleet koskaan menevämme. Syyskuussa Salli jäikin sitten taas kisatauolle, jonka aikana sillä treenattiin koulua melko epäsäännöllisesti. Tammikuussa sitten parien onnistuneiden treenien jälkeisessä hurmiossa sitten menin ja ilmoitin neidin yhdessä monien muiden ponien joukossa helmikuun Cupiin ja tänään sitten oli vuorossa kisapäivä.

Kisat järjestettiin Kilpailukeskus Gingerissä, jonne suuntasimme jälleen kerran kunnon ponilauman kanssa aamuvarhain. Kilpailijoita oli aivan älytön määrä, helppo C keräsi osallistujia lähes 350! Sallin luokka oli kuitenkin ensimmäisena, joten sen vuoro tuli pian eikä aikaa jännittämiselle jäänyt. Koska olen itse liian pitkä ratsastamaan Sallilla, niin ratsastuksen hoiti tallityttömme Neea, joka on tarpeeksi pienikokoinen meidän pikkuponeille. Itse pääsin, tai jouduin, jännittämään vain kentän laidalla. Salli näytti nauttivan pitkästa aikaa kisakentille pääsystä myös kouluratojen puolella, ja aiemmin kovin itsepäinen neiti kuunteli ohjeita aivan eri tavalla kuin aiemmissa kisoissa edellisenä syksynä. Ohjelma sujui mielestäni mallikkaasti ja myös hämmästyttävän virheettömästi, joten uskoin kyllä pääsevämme sadan parhaan joukkoon.

Loppuluokan seuraaminen alkoi tuntua melko puuduttavalta, mutta kun lopulta tulokset julkistettiin, niin ilon kyyneleethän siinä valuivat, niin onnellinen ja ylpeä olin meidän Sallista. Neiti nimittäin otti neljännen sijan! Ihan oikeasti, NELJÄNNEN. Aivan uskomaton suoritus meidän pieneltä tikkujalalta, joka on vuosien varrella kehittynyt kyllä aivan ihanaksi ja taitavaksi poniksi. Tästä on nyt erittäin hyvä jatkaa vielä vähän aikaa kisaamista, niin valjakkoajon kuin kouluratsastuksenkin parissa ja motivaatiota treenaamiseen riittää taas ihan eri tavalla. Mahtavaa!

» 22.04.2010
Kirjoittanut Jonna

Sallin ensimmäinen varsa syntyi tänään illansuussa ja ihana pieni tamma sai nimekseen Linda SVA. Salli ja varsa ovat molemmat hyvässä kunnossa, ja tallin väki kävikin ihailemassa sööttiä tammavarsaamme ja sen ylpeää äitiä pitkin päivää. Linda jää tämänhetkisten tietojen mukaan asustelemaan Sointuvaan, ellei mitään suuria ylllätyksiä tule. Linda on toisen polven valjakkokasvattimme ja odotammekin tammalta hyviä näyttöjä kilpakentillä tulevaisuudessa.

Salli viettää nyt hetken aikaa äitiyslomaa ja ensikertalaisella homma onkin lähtenyt käyntiin mallikkaasti pienestä alun haparoinnista huolimatta. Salli jatkaa kisaamistaan, kunhan se vieroitetaan varsasta ja pääsemme taas treenaamaan kunnolla hetkeksi. Mahdollisesti pidämme koko kesän kisaamisesta taukoa, jotta saataisiin kesän aikana kehityttyä taas isoin harppauksin valjakkoajossa. Myös kouluratsastusta aiotaan ruveta harjoittelemaan entistä enemmän, jotta tulevaisuudessa myös siinä päästäisiin kilpailemaan vaikka se ei Sallin päälaji olekaan. Tuntuu vain hankalalta löytää tarpeeksi pieniä ratsastajia, jotka ovat tarpeeksi osaavia pitääksen meidän hienohelma-Sallin kurissa.

Ikääntyminen*

1 vuotta - 05.04.2009
2 vuotta - 05.06.2009
3 vuotta - 05.08.2009
4 vuotta - 05.12.2009
5 vuotta - 05.04.2010
6 vuotta - 05.08.2010
7 vuotta - 05.12.2010
8 vuotta - 05.04.2011
9 vuotta - 05.08.2011
10 vuotta - 05.12.2011
11 vuotta - 05.04.2012
12 vuotta - 05.08.2012
13 vuotta - 05.12.2012
14 vuotta - 05.04.2013
15 vuotta - 05.08.2013
16 vuotta - 05.12.2013
17 vuotta - 05.04.2014
18 vuotta - 05.08.2014
19 vuotta - 05.12.2014
20 vuotta - 05.04.2015
21 vuotta - 05.08.2015
22 vuotta - 05.12.2015
23 vuotta - 05.04.2016
24 vuotta - 05.08.2016
25 vuotta - 05.12.2016
26 vuotta - 05.04.2017
27 vuotta - 05.08.2017
28 vuotta - 05.12.2017
29 vuotta - 05.04.2018
30 vuotta - 05.08.2018

Ulkoasu © Jonna